Ви увійшли як Гість | Група "Гости" | RSS      Головна | | Мій профіль | Вихід

| Вхід
Меню сайту
Форма входу

Головна » 2012 » Серпень » 16 » Як вибрати бензопилку
10:40
Як вибрати бензопилку

Бензопила давно вже перестала бути атрибутом виключно лісозаготівельних робіт. Це зручний інструмент, що полегшує багато роботи в заміському будинку і на присадибній ділянці. Для того, щоб вибрати бензопилу, необхідно правильно оцінити частоту і інтенсивність її передбачуваного використання. На чоловіків магічно діє словосполучення «професійний інструмент». Проте в реальності в рази вища вартість, велика вага і габарити можуть виявитися абсолютно невиправданими в домашньому господарстві.

Інструкція


Якщо бензопила буде експлуатуватися нерегулярно, від випадку до випадку, то побутового варіанту цілком достатньо, щоб заготовити дрова для каміна або спиляти гілку заважає яблуні в саду. Виробник передбачає, що такий інструмент буде використовуватися 20 годин на місяць (приблизно 40 хвилин в день), чого для більшості господарств більш ніж достатньо. Потужність пили невелика, зате розумний вага дозволяє з легкістю нею маніпулювати.

Напівпрофесійна пила допускає більш інтенсивне використання при виконанні будь-яких робіт, у тому числі власне валки дерев, а також будівництва. Єдине, що відрізняє їх від справжніх професійних бензопил - не передбачена їх безперервна експлуатація по 8-10 годин на добу.

Професійна бензопила - це висока потужність (2,5 кВт і вище) і багаті функціональні можливості. За допомогою такої пилки можна валити ліс 16 годин на добу щодня протягом усього року. Якщо вам потрібно саме це - зрозуміло, слід придбати професійну модель.

Продавці люблять хизуватися терміном «ресурс бензопили», проте під цими словами можуть матися на увазі зовсім різні речі. У побутовому розумінні ресурс - це час до моменту, коли інструмент відправиться на сміттєве звалище. Існує визначення ресурсу як часу до першого капремонту, або ж до зменшення компресії на 40%. Тому краще зверніть увагу на те, наскільки доступний фірмовий сервіс і чи існує він взагалі в межах досяжності. При експлуатації ж бензопили головне - не допускати перевантажень, і тоді будь-який інструмент буде служити вірою і правдою досить довго.

Зрозуміло, при виборі бензопили головне питання - наскільки швидко я зможу пиляти. Проте це залежить не стільки від потужності двигуна, скільки від стану ланцюга і бензопильної гарнітури в цілому. Тупа ланцюг не тільки ускладнить роботу, а й створить надлишкове навантаження на двигун, що загрожує його достроковим зносом і виходом з ладу. Форма ріжучого зуба і крок самої ланцюга також грають важливу роль в ефективності роботи інструменту.

Розмірковуючи про те, яку вибрати бензопилу, не забудьте про безпеку. Адже бензопила - інструмент підвищеної небезпеки використання.

Однією з найбільш небезпечних ситуацій при експлуатації бензопили є «зворотний удар» - різкий покидьок інструменту назад в момент, коли з оброблюваних шматком дерева зустрічається кінець його робочої частини. Для того, щоб уникнути важкої травми, необхідна миттєва зупинка ланцюга. Для цього передбачається особливий «інерційний» гальмо, що приводиться в дію спеціальним щитком під лівою рукою оператора. Перед початком роботи він переводиться в положення «ближче до руки» - система безпеки зведена. У разі зворотного удару в щиток упреться рука оператора, гальмо спрацює і зупинить ланцюг. Можливо спрацьовування і без контакту з рукою, просто за рахунок інерції ривка.

Потужність і вага бензопили

Виробники уникають нарощування потужність побутових моделей, оскільки це веде до збільшення ваги інструменту. Крім того, велика потужність - не найголовніший чинник при використанні бензопили в домашньому господарстві. Сприятливе співвідношення вага - потужність важливе і для професіонала, так як цей параметр істотно впливає на зручність при роботі і, як наслідок, на якість праці. Взагалі для класу професійних бензопил характерний значно більший розкид по потужностях (від 2 до 6 кВт), ніж для побутових. Це пояснюється різноманітністю умов, в яких застосовують такий інструмент (різні по товщині стовбури дерев, тверда або мерзла деревина і т. д.).
У Росі наприкладї професійною вирубкою займаються взимку, оскільки літом ліси, як правило, непрохідні. Деревина взимку мерзла і тверда, тому для валки там - слід вибирати особливо сильні і витривалі бензопили.

Види шин

Існує кілька типів пильних шин і ланцюгів, призначених для різних цілей і користувачів. Пильна гарнітура для побутових пил влаштує тих користувачів, які беруть інструмент зрідка і не мають особливих професійних навичок. Щоб максимально убезпечити таких операторів, виробники встановлюють вузьку плоску шину з низькопрофільним ланцюгом, що володіє дуже малою схильністю до зворотного удару. Полегшені шини оптимальні для робіт, в яких певну роль грає вага бензопили (наприклад, пиляння на висоті). Подібні шини складаються з двох сталевих пластин з вибраними пазами, порожнини між ними заповнені поліамідом. Така конструкція дозволяє істотно зменшити вагу інструмента.

Для професійного застосування і тривалої експлуатації створені шини з замінними голівками. Їх встановлюють на пили середньої і високої потужності.

Довжина шини

У технічних характеристиках бензопили до показника довжини шини зазвичай додають слово «рекомендується». Що це означає? Справа в тому, що чим довше шина, тим більший опір вона чинить обертальному моменту колінчастого вала двигуна. При недостатній потужності бензопили доведеться докладати додаткові зусилля, що призведе до передчасної зношуваності пильної гарнітури і двигуна. Крім того, оскільки велика частина потужності буде йти вхолосту, збільшується витрата палива.

Таким чином, довжина шини повинна бути узгоджена з потужністю пили і «рекомендується» означає по суті максимальна (шини меншої довжини ставити можна, а ось більшою - небажано).

                                                                                         Ланцюги 

Низькопрофільні ланцюга призначені для непрофесійного використання. Як правило, їх крок складає 0,325 дюйма, тому основна перевага такого ланцюга (мінімальний рівень вібрації) плавно перетікає в її недолік - знижену продуктивність.

На потужних бензопилах рекомендовані ланцюги з кроком 3/8 і 0,404 дюйма. Рівень вібрації у них підвищений, але і активність значно більше. Саме такі ланцюги оптимальні для валення і розкряжування товстомірних дерев. Існує також особливий клас завдань, з якими звичайні ланцюги впоратися не в змозі (вони дуже швидко затупляются). Це розпилювання забрудненої або мерзлої деревини. Для подібних робіт існують спеціальні ланцюги з твердосплавними напайками.

Чому 3/8, а не 0,375?

Багато хто не раз задавався питанням, що таке крок ланцюга і чому у нього такі дивні позначення: в одному випадку - у вигляді десяткового дробу, а в іншому - простій.

Відповідь така: теоретично крок - це відстань між двома найближчими зубами, тоді як практично - це відстань між заклепками ланцюга, ділене навпіл. Крок ланцюга вимірюється в дюймах і може дорівнювати 0,325; 0,375 або 0,404.

Як показав світовий досвід, користувачі часто плутають числа в маркуванні, адже 0,375 і 0,325 відрізняються лише однією цифрою. Щоб уникнути подібних казусів виробники вирішили дотримуватися єдиної системи позначень, згідно якої крок ланцюга приймає три значення: 0,325, 3/8 і 0,404 дюйма.

Як вибрати гарнітуру для пиляння

Слід пам'ятати, що компоненти пильної гарнітури (ланцюг, шина, що веде ланцюгове колесо, або зірочка) різних фірм, як правило, несумісні. Відмінності полягають в параметрах провідного ланцюгового колеса (відповідно до яких повинен бути і крок ланцюга) і товщина провідної ланки ланцюга, яка змінюється в межах 1,3-1,6 міліметра. Тому вибравши конкретну модель, будь то електро-або бензопила, покупець майже завжди стає прихильником комплектуючих тієї ж торгової марки.
Багато хто вважає, що чим більше крок ланцюга, тим вона агресивніша. На ділі все трохи інакше. Виявляється, агресивність пили з тим чи іншим ланцюгом сильно залежить від потужності і, відповідно, крутного моменту.

Потужність інструменту визначає здатність пили протягати ланцюг через розпил. Ось над цим процесом як раз і билися конструктори багатьох фірм. Як з'ясувалося, для пил з малим об'ємом циліндра (і отже, з невисокою потужністю) ланцюга з кроком 3/8 дюйма ставити невигідно - при широкому кроці зубів, ланцюг сильніше вгризається в деревину, але двигун не в змозі її протягнути. Підсумок - неекономічна робота лише частиною полотна. І навпаки, потужні пили, укомплектовані ланцюгом 0,325 дюйма, просто протягають ланцюг, практично не зачіпаючи дерево.

Була виведена наступна закономірність. Для пил з об'ємом циліндра 40-50 кубічних сантиметрів ефективніше ланцюг з кроком 0,325 дюйма, тоді як для більш потужних машин оптимальним буде крок 3/8 дюйма. При цьому в категорії 40-50 кубиків використовують як ці, так і інші ланцюги - вибір обумовлений конкретними особливостями моделі.
Є ще одна категорія - потужні пили з високим крутним моментом (наприклад «Урал-2ТЕ»). На таких машинах можливі ланцюги з кроком 0,404 дюйма.
І нарешті, не можна забувати: міняючи ланцюг на інший з іншим кроком, доведеться замінити і провідну зірочку.

Вимоги до бензину і масел для бензопили 

На будь-якій пилі встановлюють двотактний карбюраторний двигун і два баки (один - для заливки паливної суміші, інший - масла для змащування ланцюга). Обсяг паливного бака складає від 0,3 до 1 літра, а обсяг масляного, як правило, менше в 1,5-2 рази. Таке співвідношення обсягів веде до того, що масло для змащування ланцюга і паливна суміш закінчуються приблизно одночасно, а саме через 30-45 хвилин експлуатації (при повному навантаженні).

Необхідність в приготуванні паливної суміші зрозуміла кожному, хто знайомий з двотактними двигунами: відміну робочого циклу двотактного двигуна від чотиритактного призводить до того, що для змащування всіх рухомих деталей (поршень, вал і т. д.) не можна застосувати систему масляних насосів, і масло доводиться додавати безпосередньо в бензин. Все це досить важливо, тому що при спробах працювати тільки на бензині або порушенні пропорції бензиномасляної суміші інструмент швидко зламається.

Рекомендації по марках бензину і масла, а також по пропорціях паливної суміші наступні. Для відчизняних бензопил використовують 76-й бензин і звичайні масла для двотактних двигунів (мотоциклетні масла), які додають в суміш в кількості близько 4%, тобто в пропорції 1/25. Зарубіжні моделі вимагають бензину з октановим числом 92 (або вище) і фірмових масел виробників бензопил (при цьому вміст масла в такій суміші має бути порядку 1/40).

У принципі, вітчизняні масла для двотактних двигунів підходять і для зарубіжних бензопил, проте слід мати на увазі дві обставини. Перш за все потрібно бути впевненими, що бензин чистий. Друге: мотоциклетні масла розраховані на двигуни з числом оборотів до 8,5 тисяч в хвилину, а оскільки у бензопил зарубіжного виробництва обороти можуть досягати 11-14 тисяч, то застосування цих масел зменшує моторесурс інструменту в середньому на 7-10%. Так що чи варта гра свічок, доведеться вирішувати самостійно.

З маслом для змащування пильного апарату простіше: у всіх моделях побутових і професійних бензопил можна використовувати звичайні масла для «жигулів» (наприклад, для моделей Husqvarna рекомендовані моторні масла, а для Stihl - трансмісійні).

Слід звернути увагу і на особливості сезонної експлуатації інструменту. Якщо пила працює при низьких температурах, то навіть при правильному виборі всіх інгредієнтів якість масла і паливної суміші може виявитися незадовільною (відбувається кристалізація і значно збільшується в'язкість). У цьому випадку сама пила має бути адаптована до подібних умов - наприклад, потрібно передбачити можливість прогрівання карбюратора під час роботи. Крім того, бажано спочатку прогріти пилу (якщо вона зберігалася в неопалюваному приміщенні) щоб уникнути небажаних наслідків через присутність конденсату.

Купівля і експлуатація

При покупці пили природне бажання кожного покупця - перевірити працездатність інструменту. У цьому, здавалося б, простому процесі є підводні камені. Вся справа в конструктивних особливостях ланцюгових бензопил. До уваги: будь-яку бензопилу не можна запускати без заздалегідь встановленої і відрегульованої пильної гарнітури (шини, зірочки і ланцюга), інакше відразу ж вилітає зчеплення. Так що не треба поспішати смикати трос - краще уважно прочитати інструкцію. (До речі, якщо імпортна пила потрапила на наш ринок офіційним шляхом, інструкція повинна бути неодмінно державною мовою.)

Після покупки бензопили слід обов'язково обкатати її 40-50 хвилин на малих оборотах (це приблизно відповідає виробленню паливного бака), потім заглушити мотор і перевірити натяг ланцюга. Далі потрібно провести декілька пропилів, прикладаючи слабкі зусилля, і лише потім перейти до експлуатації за повною програмою.

Обкатці кожної нового ланцюга (або шини) необхідно приділяти декілька хвилин. Все це робиться для того, щоб зірочка, шина і ланцюг добре розігрілися і масло потрапило на всі змащувані частини пильної гарнітури. Приблизно в 90% випадків причиною виходу пили з ладу є недбале ставлення до пильної гарнітури, і зокрема поганий догляд за ланцюгом. Іншими словами, коли ланцюг заточений, роботу виконує вона, коли затуплений - людина. До всього іншого виникає додаткова підвищене навантаження на двигун. Крім очевидних незручностей таке збільшення навантаження призводить до істотного зниження моторесурсу інструменту.

Як швидко запустити бензопилу

Після обов'язкової передстартової перевірки пільной гарнітури і заправки паливом і маслом пила готова до роботи. Далі необхідно витягнути підсос, повністю вибрати слабке місце стартового троса і сильним ривком запустити інструмент (при млявому натягу є великий ризик залити свічку, що ускладнить подальші спроби запуску). Якщо все зроблено правильно, пила заводиться з першого разу.

Переглядів: 1910 | Додав: mvikt | Рейтинг: 0.0/0
Пошук
Курси валют: курс долара, євро і російського рубля
Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz